SVV in het harnas tegen het blondjes imago

SVV in het harnas tegen het domme blondjes imago (Bron : http://jbas1166.kpn.be/svv/downloads/reactie-laatstenieuws.doc)

25, blond, knap en uitgelaten vrolijk

Toch ongelooflijk die Vlaamse media. Als vrouwenorganisatie moeten we hemel en aarde verzetten om nog maar een fractie van onze standpunten en grieven onder de aandacht te brengen. En dit moet liefst gepaard gaan met een ludieke acte de présance van een BV, anders kunnen we het helemaal vergeten.

Nu ja, we zijn maar een vrouwenorganisatie. Dat wij bezorgd zijn om het welzijn van zowat de helft van de bevolking telt niet voor de mannelijke mediamakers. En nu net wanneer beeldvorming, je weet wel, het in beeld brengen van gewone vrouwen, een belangrijk stokpaardje van ons is.

Maar af en toe slaagt een enkele vrouw er toch in dit mannenbastion te verbazen. Neem nu Caroline Schrijvers, vrouw en winnares van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Met z'n allen waren we verbaasd door deze positieve beeldvorming. Tot we het Laatste Nieuws lazen.

"Ze is 25, blond, knap uitgelaten vrolijk en bankbediende. Kortom Caroline Schrijvers uit Leuven bezit niet meteen het profiel van een kandidaat-winnaar van het Groot Dictee. Maar ze is een natuurtalent en dat bleek voldoende om in Den Haag op gelijke hoogte te eindigen van twee leraars Nederlands. Er is meer. Het blondje van Fortis had er van af kunnen komen met amper twee fouten."

Leuk hé. Deze krant besteedt een halve pagina aan het Groot Dictee en het enige dat ze kunnen zeggen over de winnares is dat ze blond, jong en knap is en dus helemaal niet in het plaatje past. Wat is dan wel het profiel van een kandidaat-winnaar? Man, grijs, stokoud en oerlelijk?

Als vrouwenorganisatie zijn we verplicht hierop te reageren. Deze manier om vrouwen in beeld te brengen is een kaakslag voor elke vrouw die op haar manier iets probeert te presteren, voor zichzelf dan nog. Vaak worden we afgeschilderd als 'die krijsende feministische mannenhaatsters', maar dit is het zoveelste bewijs dat er nog steeds een kritisch, vrouwelijk oog nodig is.

Dank u

Margot Collet
Stafmedewerkster Nationaal Secretariaat
Socialistisch Vooruitziende Vrouwen

Sint-Jansstraat 32
1000 Brussel

De grote Vlaamse zege. Het Laatste Nieuws, 19 december 2001, blz. 8

Terug naar indeling achtergrondsinformatie